OKO
  • Вести
  • Евробаскет 2025
  • Спорт
  • OKO
  • Магазин
  • ТВ
  • Радио
  • Емисије
  • РТС
Lat
Ћир Lat
  • Вести
      OKO
        Спорт
          Магазин
            ТВ
              Радио
                Рат у Украјини
                  Емисије
                    РТС
                    Ћир Lat
                    • Друштво
                    • Свет
                    • Историја
                    • Економија
                    • Политика
                    • Култура
                    • Музика
                    • Спорт
                    • Лектира
                    • Рококо
                    • Претрага
                    Ћир Lat
                    • Друштво
                    • Свет
                    • Историја
                    • Економија
                    • Политика
                    • Култура
                    • Музика
                    • Спорт
                    • Лектира
                    • Рококо
                    • Претрага

                    О вину и школи

                    Све је то од доброг вина: Култура свакодневице и винарска уметност štampaj

                    Читај ми!

                    Пише:  Владимир Пиштало

                    недеља, 24. апр 2022,  11:10 -> 21:13

                    Традиција винарства у Србији стара је најмање 1750 година. Римски цар Проб, рођен и умро у Сирмијуму, оплеменио је виновом лозом Фрушку гору, Смедерево, поцерски крај и долину Мораве. И винска знања имају дугу традицију код нас. Захарије Орфелин је своју књигу "Искусни подрумар" издао у Бечу 1783. Прокопије Болић, архимандрит манастира Раковац, књигу "Совершени виноделац" у Будиму 1816. године. Овим трагом ишао је и Дејан Живкоски са књигом "Вино и школа".

                    О уметности и о вину, људи кажу: „Ја знам шта волим", а мисле: „Ја волим оно што знам." Укуси нису универзални. Границе се померају унедоглед. Један мој пријатељ је говорио да можда уопште нема хладних жена већ само невештих мушкараца. Можда уопште нема лоших сорти вина него само невештих произвођача. 

                    *** 

                    Господе Исусе Христе, Ти си истински чокот, а Твој Отац је виноградар, а назвао је апостоле своје лозом...

                    Јесте ли знали ову молитву која се чита кад се сади виноград?

                    Е сад знате.

                    Вино има чудотворна својства, од претварања воде у вино, до тајанственог значења на Тајној вечери па до свете причести. Цар Давид је рекао: „И вино весели срце човјеку."

                    Кроз историју, вино се мењало за жито, за слоновачу и злато. Библија помиње вино и лозу двеста педесет пута. Знамо ли када је настало прво вино? У Кини пре 9.000 година или у Грузији (лоза ркацители) пре 8.000 година?

                    Вина из антике била су густа и слатка, за наш укус непитка.  

                    Шта нам Дејан Дежа Живкоски, председник Удружења сомелијера Србије, говори у својој књизи Wine и школа?

                    Да вино може да нас узбуди као спуштање скијама.

                    Да у сок грожђа виноградари некад додају ароматично и лековито биље, зачине, кору воћа, корење. Најважнији је terroir, дух тла, укус земље. Нема укуса који се не може наћи у једном вину.

                    Да се у појачана вина додаје бренди.

                    Да је квасац прво припитомљено живо биће.

                    Да се кора са храста плутњака за чепове скида секиром сваких девет година.

                    Да су карафе постојале у Риму, па су заборављене, све до Ренесансе.

                    Да се шампањ чаше, погодне за перлање мехурића, називају фрула или лала.

                    Све то то и још много више и ви ћете сазнати кад довршите ову књигу. 

                    Књига, која вам нуди ова винска знања, наставља традиције Захарија Орфелина, аутора Искусног подрумара (књиге издате у Бечу 1783) и Прокопија Болића, архимандрита манастира Раковац који је Совершеног виноделца објавио у Будиму 1816. године.

                    Традиција винарства у Србији иде много даље у прошлост. Римски цар Проб, рођен и умро у Сирмијуму, оплеменио је виновом лозом Фрушку гору, Смедерево, поцерски крај и долину Мораве.

                    Дежа је, кад је год могао, користио народне изразе и искуства. Говорио је „црвено вино" а не „црно" , подсећајући да је то оно „рујно" вино из народне песме. Код њега пенушаво вино „пршће" у нос. Млади кајмак је предлагао за упаривање уместо кавијара.

                    Инсистирао је на домаћим винима:

                    Тамјаника, смедеревка, грашац бели. Јагода, жилавка, багрина, морава, кевединка, неопланта.

                    Прокупац, вранац, кадарка, пробус, црна тамњаника, вранац, зачинак, кратошија.

                    Описи вина су поезија. Ево једног примера.

                    Грашац бели, боја светложута.

                    Мирис: јабука, диња, крушка, лимун, бело цвеће, маслачак.

                    Укус: јабука, зелени чај, бели бибер, мед... 

                    Испричаћу вам анегдоту.

                    Као млад угоститељ, Дежа је радио у Елингтонс клубу хотела Хајат Риџенси. Два пословна човека су села за бар. Били су Американци на пропутовању кроз земље региона.

                    „Ја бих 'птичје млеко'", наручио је први.

                    Други је замолио за „зелену корњачу".

                    Незбуњен, Дежа се обратио првом господину:

                    „Код нас у Београду је уобичајено птичје млеко од врапца или како ми зовемо џив-џан. Такође могу да вам понудим и орлово млеко које има више интернационалне особености."

                    Гост се одлучио за орлово млеко:

                    „Идемо на сигурно и испробано."

                    Дежа је објаснио другом госту:

                    „Код нас је стандард да за 'зелену корњачу' користимо џин и ликер од нане. Ја лично бих препоручио опцију са вотком и шатрусом, али свакако могу направити и са састојцима по вашој жељи."

                    Гост се мисаоно намрштио. Коначно је рекао:

                    „Прихватићу вашу препоруку."

                    Дежа се вратио за бар да исприча разговор и пренесе поруџбину. Колега га је погледао зачуђено:

                    „А ти знаш ове коктеле?"

                    „Не", рекао је Дежа. „Али ћу их сада смислити и припремити." 

                    За орлово млеко помешао је ирски виски, крем ликер на основи павлаке и чоколаде, млеко и мускатни орашчић. Украсио га је пером које је извадио из перјане јакне. За зелену корњачу употребио је џин, зелени шатрус и зелени ликер од диње. Коктел је украсио кором лимете. Чашу са „орловим млеком" спустио на барски пулт испред првог госта, а затим је његова десна рука са чашом у којој је била „зелена корњача" путовала до бара читав минут, што је изазвало додатну пажњу и смех оба госта.

                    Када су гости остали на гутљај или два, Дежа је пришао и питао да ли су за још једну туру. Први је, видно расположен, рекао да је стекао поверење у бар и да ће се осмелити да проба 'џив-џан' верзију, други је био задовољан својим коктелом и рекао да жели исто.

                    Ирски виски у орловом млеку је замењен вињаком.

                    Корице за наплату, са напојницом, остале су у Дежином у џепу до затварања бара. По затварању их је отворио. Унутра је било десет новчаница од по 100 долара.

                    Био сам ученик Дејана Деже Живкоског на винском курсу. Ученик спор и тврдоглав али захвалан.

                    Дежа нас је упозоравао на рад вина у оку, на непцу, у нервима.

                    Учио нас је о касним бербама, биодинамичким винима и винима из амфоре.

                    Учио нас је о елементима процене вина као што су боја ,слаткоћа, баланс, тело.

                    Говорио нам је о упаривање хране и вина: за неког гулаш и вранац, за неког смуђ и багрина.

                    Учио нас је о примарним и секундарним и о терцијарним аромама (које немају сва вина). О телу. О равнотежи.

                    Дао нам је обиље практичних савета: „Не отварајте вино нагло. Бело долази пре црвеног, суво пре слатког, лагано пре тешког, младо пре старог."

                    Вино је неодвојиво од тренутка, од расположења. На њега утичу и сопствени и туђи осмех, затварање очију и залазак сунца. Оно је субјективност или боље рећи објективизована субјективност.

                    „Нема бољег вина од оног које тренутно имамо у чаши", често је понављао Дежа.

                    Нема тог вина које ће збунити човека ког нису збунили „орлово млеко" и „зелена корњача."

                    Угоститељ мора да зна и оно што малопре није знао.

                    Љубитељи вина су морнари на мору смеха и анегдота.    

                    Не знам да ли је у вино истина. Знам да су у вину приче.

                    Наздравље!

                     

                    Друштво
                    Одговор на слом представничке демократије по Лењину и Грамшију: Списи од пре сто година и данашња политика
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Одговор на слом представничке демократије по Лењину и Грамшију: Списи од пре сто година и данашња политика
                    Шта се може научити о политици из два случајна сусрета у једном њујоршком ресторану: А онда је дошао Трамп...
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Шта се може научити о политици из два случајна сусрета у једном њујоршком ресторану: А онда је дошао Трамп...
                    Путовање далеким севером: Трагом Хамсуновим, Исидориним и наших људи са Крвавог пута
                    Пише:  Ирена Билић
                    Путовање далеким севером: Трагом Хамсуновим, Исидориним и наших људи са Крвавог пута
                    Бомба Роберта Опенхајмера, светлија од хиљаду сунаца: „...И постадох Смрт – уништитељ светова!”
                    Пише:  Саша Марковић
                    Бомба Роберта Опенхајмера, светлија од хиљаду сунаца: „...И постадох Смрт – уништитељ светова!”
                    Економија
                    Економски разлози државног ограничавања маржи: Утицај нефер трговачких пракси на раст цена хране
                    Пише:  Аница Телесковић
                    Економски разлози државног ограничавања маржи: Утицај нефер трговачких пракси на раст цена хране
                    Улога вештачке интелигенције у глобалном лоповлуку: Међународне корпорације за велику крађу
                    Пише:  Горан Николић
                    Улога вештачке интелигенције у глобалном лоповлуку: Међународне корпорације за велику  крађу
                    Надолазећи век геронтократије: Да ли ће старење друштва довести до мање ратова?
                    Пише:  Горан Николић
                    Надолазећи век геронтократије: Да ли ће старење друштва довести до мање ратова?
                    Kолико људи поседује колико капитала : Хомоплутија, нова аристократија новог капитализма
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Kолико људи поседује колико капитала : Хомоплутија, нова аристократија новог капитализма
                    Политика
                    Студентске демонстрације, бунт и последице: Како Покрет води ка диктатури или грађанском рату
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Студентске демонстрације, бунт и последице: Како Покрет води ка диктатури или грађанском рату
                    Слом представничког система и пут у диктатуру (на примеру Србије)
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Слом представничког система и пут у диктатуру (на примеру Србије)
                    Антифашистичко наслеђе: Ко је победио у Другом светском рату?
                    Пише:  Предраг Ј. Марковић
                    Антифашистичко наслеђе: Ко је победио у Другом светском рату?
                    Српство и његови непријатељи: Срби против Срба на дугом путовању у Јевропу
                    Пише:  Весна Кнежевић
                    Српство и његови непријатељи: Срби против Срба на дугом путовању у Јевропу
                    Свет
                    Ружичасти сутони над Буенос Ајресом: Танго није једна ствар, он је много ствари. Завођење, пријатељство, туга, жудња
                    Пише:  Владимир Пиштало
                    Ружичасти сутони над Буенос Ајресом: Танго није једна ствар, он је много ствари. Завођење, пријатељство, туга, жудња
                    Сенка Гадафијеве Зелене књиге над Либијом: Све је исто, само њега нема
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Сенка Гадафијеве Зелене књиге над Либијом: Све је исто, само њега нема
                    Прича о вођи Ал Каиде у Африци и најбољем туарешком бенду: Пустињски блуз у сенци ратова
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Прича о вођи Ал Каиде у Африци и најбољем туарешком бенду: Пустињски блуз у сенци ратова
                    Сукоб Израела, Америке и Ирана: Крај рата или довиђења у следећем рату
                    Пише:  Момир Турудић
                     Сукоб Израела, Америке и Ирана: Крај рата или довиђења у следећем рату
                    Историја
                    Бриони пре Тита и Кокија: И тад су били пуни пансиони, собе и салони, зебре и бизони, мали авиони
                    Пише:  Владимир Петровић
                    Бриони пре Тита и Кокија: И тад су били пуни пансиони, собе и салони, зебре и бизони, мали авиони
                    Како су Руси једном спасили Сједињене Државе: Руска умешаност у Амерички грађански рат
                    Пише:  Драган Бисенић
                    Како су Руси једном спасили Сједињене Државе: Руска умешаност у Амерички грађански рат
                    Како се амерички потпредседник ономад провео у Сибиру, а како совјетски премијер у Холивуду: Дизниленд на Колими
                    Пише:  Вуле Журић
                    Како се амерички потпредседник ономад провео у Сибиру, а како совјетски премијер у Холивуду: Дизниленд на Колими
                    Био је човек какви ће људи тек бити: Прича о кратком животу и дугом умирању доктора Младена Стојановића
                    Пише:  Вуле Журић
                    Био је човек какви ће људи тек бити: Прича о кратком животу и дугом умирању доктора Младена Стојановића
                    Култура
                    Дан када је умро Корто Малтезе: Жеља да се буде бескористан
                    Пише:  Момир Турудић
                    Дан када је умро Корто Малтезе: Жеља да се буде бескористан
                    Из историје женског покрета за право гласа, слободу и равноправност: Правдољубље Олге Попс Тимотијевић
                    Пише:  Жанета Ђукић Перишић
                    Из историје женског покрета за право гласа, слободу и равноправност: Правдољубље Олге Попс Тимотијевић
                    Лолитa је напунила седамдесет година: Теби, моја Долорес
                    Пише:  Зоран Пауновић
                    Лолитa је напунила седамдесет година: Теби, моја Долорес
                    Нови шашави грчки филмски талас: Бископско огледало глобалне кризе
                    Пише:  Властимир Судар
                    Нови шашави грчки филмски талас: Бископско огледало глобалне кризе
                    Музика
                    Фајруз, носталгија за Либаном кога нема: Душа источног Медитерана из бејрутског музеја невиности
                    Пише:  Мохамед аби Самра
                    Фајруз, носталгија за Либаном кога нема: Душа источног Медитерана из бејрутског музеја невиности
                    Приче о музици из времена кад је свет још био млад: Инђија–Београд via Бирмингем, црна мачка и златни папагај
                    Пише:  Жикица Симић
                    Приче о музици из времена кад је свет још био млад: Инђија–Београд via Бирмингем, црна мачка и златни папагај
                    Век Младена Јагушта: Последњи велики Маестро српске музичке сцене
                    Пише:  Радмила Станковић
                    Век Младена Јагушта: Последњи велики Маестро српске музичке сцене
                    Балада о Владимиру Висоцком: Хамлет са гитаром, бард совјетске епохе, више од песника
                    Пише:  Радмила Станковић
                    Балада о Владимиру Висоцком: Хамлет са гитаром, бард совјетске епохе, више од песника
                    Спорт
                    Сећање на најболнији пораз Партизана: Како је Сокол Кушта утишао Стадион ЈНА, а Фљамуртари отишао даље
                    Пише:  Јово Вуковић
                    Сећање на најболнији пораз Партизана: Како је Сокол Кушта утишао Стадион ЈНА, а Фљамуртари отишао даље
                    Одлазак Немање Ђурића, легенде југословенске кошарке: Генерација трапавих двометраша који су постали светски шампиони
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Одлазак Немање Ђурића, легенде југословенске кошарке: Генерација трапавих двометраша који су постали светски шампиони
                    Легенда српског женског фудбала: Славка Кањевац, машина за голове
                    Пише:  Драгана Кањевац
                    Легенда српског женског фудбала: Славка Кањевац, машина за голове
                    Порок Плаве чигре, Робија, Кројфа и Марадоне: Фудбалери који нису могли без цигар(ет)а
                    Пише:  Јово Вуковић
                    Порок Плаве чигре, Робија, Кројфа и Марадоне: Фудбалери који нису могли без цигар(ет)а
                    Лектира
                    Сећања Радивоја Лоле Ђукића на почетке телевизије у Србији: Ох, ох, дође и та телевизија!
                    Пише:  Радивоје Лола Ђукић
                    Сећања Радивоја Лоле Ђукића на почетке телевизије у Србији: Ох, ох, дође и та телевизија!
                    Бивша времена на Потсдамер плацу: Записи из берлинске јесени
                    Пише:  Радоман Кањевац
                    Бивша времена на Потсдамер плацу: Записи из берлинске јесени
                    Треба ли нам боља или гора телевизија: Трка између образовања и катастрофе
                    Пише:  Нил Постман
                    Треба ли нам боља или гора телевизија: Трка између образовања и катастрофе
                    Дух града Београда пре сто година и његови творци: Седмица са седам недеља по Монију де Булију
                    Пише:  Мони де Були
                    Дух града Београда пре сто година и његови творци: Седмица са седам недеља по Монију де Булију
                    Преузмите РТС мобилну апликацију
                    Радио Телевизија Србије
                    Приватност |  Copyright |  Правила употребе садржаја |  Мапа сајта
                    Copyright © 2021 - 2025 OKO. Сва права задржана.