OKO
  • Вести
  • Спорт
  • OKO
  • Магазин
  • ТВ
  • Радио
  • Емисије
  • РТС
Lat
Ћир Lat
  • Вести
      OKO
        Спорт
          Магазин
            ТВ
              Радио
                Рат у Украјини
                  Емисије
                    РТС
                    Ћир Lat
                    • Друштво
                    • Свет
                    • Историја
                    • Економија
                    • Политика
                    • Култура
                    • Музика
                    • Спорт
                    • Лектира
                    • Рококо
                    • Претрага
                    Ћир Lat
                    • Друштво
                    • Свет
                    • Историја
                    • Економија
                    • Политика
                    • Култура
                    • Музика
                    • Спорт
                    • Лектира
                    • Рококо
                    • Претрага

                    О вину и школи

                    Све је то од доброг вина: Култура свакодневице и винарска уметност

                    Читај ми!

                    Пише:  Владимир Пиштало

                    недеља, 24. апр 2022,  11:10 -> 21:13

                    Традиција винарства у Србији стара је најмање 1750 година. Римски цар Проб, рођен и умро у Сирмијуму, оплеменио је виновом лозом Фрушку гору, Смедерево, поцерски крај и долину Мораве. И винска знања имају дугу традицију код нас. Захарије Орфелин је своју књигу "Искусни подрумар" издао у Бечу 1783. Прокопије Болић, архимандрит манастира Раковац, књигу "Совершени виноделац" у Будиму 1816. године. Овим трагом ишао је и Дејан Живкоски са књигом "Вино и школа".

                    О уметности и о вину, људи кажу: „Ја знам шта волим", а мисле: „Ја волим оно што знам." Укуси нису универзални. Границе се померају унедоглед. Један мој пријатељ је говорио да можда уопште нема хладних жена већ само невештих мушкараца. Можда уопште нема лоших сорти вина него само невештих произвођача. 

                    *** 

                    Господе Исусе Христе, Ти си истински чокот, а Твој Отац је виноградар, а назвао је апостоле своје лозом...

                    Јесте ли знали ову молитву која се чита кад се сади виноград?

                    Е сад знате.

                    Вино има чудотворна својства, од претварања воде у вино, до тајанственог значења на Тајној вечери па до свете причести. Цар Давид је рекао: „И вино весели срце човјеку."

                    Кроз историју, вино се мењало за жито, за слоновачу и злато. Библија помиње вино и лозу двеста педесет пута. Знамо ли када је настало прво вино? У Кини пре 9.000 година или у Грузији (лоза ркацители) пре 8.000 година?

                    Вина из антике била су густа и слатка, за наш укус непитка.  

                    Шта нам Дејан Дежа Живкоски, председник Удружења сомелијера Србије, говори у својој књизи Wine и школа?

                    Да вино може да нас узбуди као спуштање скијама.

                    Да у сок грожђа виноградари некад додају ароматично и лековито биље, зачине, кору воћа, корење. Најважнији је terroir, дух тла, укус земље. Нема укуса који се не може наћи у једном вину.

                    Да се у појачана вина додаје бренди.

                    Да је квасац прво припитомљено живо биће.

                    Да се кора са храста плутњака за чепове скида секиром сваких девет година.

                    Да су карафе постојале у Риму, па су заборављене, све до Ренесансе.

                    Да се шампањ чаше, погодне за перлање мехурића, називају фрула или лала.

                    Све то то и још много више и ви ћете сазнати кад довршите ову књигу. 

                    Књига, која вам нуди ова винска знања, наставља традиције Захарија Орфелина, аутора Искусног подрумара (књиге издате у Бечу 1783) и Прокопија Болића, архимандрита манастира Раковац који је Совершеног виноделца објавио у Будиму 1816. године.

                    Традиција винарства у Србији иде много даље у прошлост. Римски цар Проб, рођен и умро у Сирмијуму, оплеменио је виновом лозом Фрушку гору, Смедерево, поцерски крај и долину Мораве.

                    Дежа је, кад је год могао, користио народне изразе и искуства. Говорио је „црвено вино" а не „црно" , подсећајући да је то оно „рујно" вино из народне песме. Код њега пенушаво вино „пршће" у нос. Млади кајмак је предлагао за упаривање уместо кавијара.

                    Инсистирао је на домаћим винима:

                    Тамјаника, смедеревка, грашац бели. Јагода, жилавка, багрина, морава, кевединка, неопланта.

                    Прокупац, вранац, кадарка, пробус, црна тамњаника, вранац, зачинак, кратошија.

                    Описи вина су поезија. Ево једног примера.

                    Грашац бели, боја светложута.

                    Мирис: јабука, диња, крушка, лимун, бело цвеће, маслачак.

                    Укус: јабука, зелени чај, бели бибер, мед... 

                    Испричаћу вам анегдоту.

                    Као млад угоститељ, Дежа је радио у Елингтонс клубу хотела Хајат Риџенси. Два пословна човека су села за бар. Били су Американци на пропутовању кроз земље региона.

                    „Ја бих 'птичје млеко'", наручио је први.

                    Други је замолио за „зелену корњачу".

                    Незбуњен, Дежа се обратио првом господину:

                    „Код нас у Београду је уобичајено птичје млеко од врапца или како ми зовемо џив-џан. Такође могу да вам понудим и орлово млеко које има више интернационалне особености."

                    Гост се одлучио за орлово млеко:

                    „Идемо на сигурно и испробано."

                    Дежа је објаснио другом госту:

                    „Код нас је стандард да за 'зелену корњачу' користимо џин и ликер од нане. Ја лично бих препоручио опцију са вотком и шатрусом, али свакако могу направити и са састојцима по вашој жељи."

                    Гост се мисаоно намрштио. Коначно је рекао:

                    „Прихватићу вашу препоруку."

                    Дежа се вратио за бар да исприча разговор и пренесе поруџбину. Колега га је погледао зачуђено:

                    „А ти знаш ове коктеле?"

                    „Не", рекао је Дежа. „Али ћу их сада смислити и припремити." 

                    За орлово млеко помешао је ирски виски, крем ликер на основи павлаке и чоколаде, млеко и мускатни орашчић. Украсио га је пером које је извадио из перјане јакне. За зелену корњачу употребио је џин, зелени шатрус и зелени ликер од диње. Коктел је украсио кором лимете. Чашу са „орловим млеком" спустио на барски пулт испред првог госта, а затим је његова десна рука са чашом у којој је била „зелена корњача" путовала до бара читав минут, што је изазвало додатну пажњу и смех оба госта.

                    Када су гости остали на гутљај или два, Дежа је пришао и питао да ли су за још једну туру. Први је, видно расположен, рекао да је стекао поверење у бар и да ће се осмелити да проба 'џив-џан' верзију, други је био задовољан својим коктелом и рекао да жели исто.

                    Ирски виски у орловом млеку је замењен вињаком.

                    Корице за наплату, са напојницом, остале су у Дежином у џепу до затварања бара. По затварању их је отворио. Унутра је било десет новчаница од по 100 долара.

                    Био сам ученик Дејана Деже Живкоског на винском курсу. Ученик спор и тврдоглав али захвалан.

                    Дежа нас је упозоравао на рад вина у оку, на непцу, у нервима.

                    Учио нас је о касним бербама, биодинамичким винима и винима из амфоре.

                    Учио нас је о елементима процене вина као што су боја ,слаткоћа, баланс, тело.

                    Говорио нам је о упаривање хране и вина: за неког гулаш и вранац, за неког смуђ и багрина.

                    Учио нас је о примарним и секундарним и о терцијарним аромама (које немају сва вина). О телу. О равнотежи.

                    Дао нам је обиље практичних савета: „Не отварајте вино нагло. Бело долази пре црвеног, суво пре слатког, лагано пре тешког, младо пре старог."

                    Вино је неодвојиво од тренутка, од расположења. На њега утичу и сопствени и туђи осмех, затварање очију и залазак сунца. Оно је субјективност или боље рећи објективизована субјективност.

                    „Нема бољег вина од оног које тренутно имамо у чаши", често је понављао Дежа.

                    Нема тог вина које ће збунити човека ког нису збунили „орлово млеко" и „зелена корњача."

                    Угоститељ мора да зна и оно што малопре није знао.

                    Љубитељи вина су морнари на мору смеха и анегдота.    

                    Не знам да ли је у вино истина. Знам да су у вину приче.

                    Наздравље!

                     

                    Друштво
                    Још једном о ТВ серији „Тврђава“: Антиратна прича о ратнохушкачким временима
                    Пише:  Душан Спасојевић
                    Још једном о ТВ серији „Тврђава“: Антиратна прича о ратнохушкачким временима
                    Илегално камповање једног Швеђанина под шатором у Његушима: Право свих људи подно Ловћена
                    Пише:  Предраг Драгосавац
                    Илегално камповање једног Швеђанина под шатором у Његушима: Право свих људи подно Ловћена
                    Могу ли обавештајне службе оборити или сачувати неки режим: ЦИА, снајка, ЦИА...
                    Пише:  Предраг Ј. Марковић
                    Могу ли обавештајне службе оборити или сачувати неки режим: ЦИА, снајка, ЦИА...
                    Економски просперитет, дигитализација и самачки живот: Крах „тржишта љубави“
                    Пише:  Горан Николић
                    Економски просперитет, дигитализација и самачки живот: Крах „тржишта љубави“
                    Економија
                    Рок трајања Вашингтонског консензуса је истекао: Како направити економски модел за 21. век
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Рок трајања Вашингтонског консензуса је истекао: Како направити економски модел за 21. век
                    Лекције из социјалистичке економије испод рушевина Југославије: После глодајуће критике мишева дуге 35 година
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Лекције из социјалистичке економије испод рушевина Југославије: После глодајуће критике мишева дуге 35 година
                    Заробљеност у чекању и утеривање у национализацију НИС-а: Хоће ли Руси конзервирати паре или рафинерију
                    Пише:  Аница Телесковић
                    Заробљеност у чекању и утеривање у национализацију НИС-а: Хоће ли Руси конзервирати паре или рафинерију
                    Ко блокира стране инвестиције у Србији: Шта студенти, шта странци, а шта радници „Леонија“ знају о томе?
                    Пише:  Аница Телесковић
                    Ко блокира стране инвестиције у Србији: Шта студенти, шта странци, а шта радници „Леонија“ знају о томе?
                    Политика
                    Спасавање редова Тачија: Америчка „лака коњица“ у одбрани бивших лидера ОВК
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Спасавање редова Тачија: Америчка „лака коњица“ у одбрани бивших лидера ОВК
                    Доба раздора: Политика у паралелним световима и суманута аргументација у расправама
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Доба раздора: Политика у паралелним световима и суманута аргументација у расправама
                    Студентске демонстрације, бунт и последице: Како Покрет води ка диктатури или грађанском рату
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Студентске демонстрације, бунт и последице: Како Покрет води ка диктатури или грађанском рату
                    Слом представничког система и пут у диктатуру (на примеру Србије)
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Слом представничког система и пут у диктатуру (на примеру Србије)
                    Свет
                    Мексико пола године уочи Мундијала: Рат нарко-картела и лешеви око стадиона
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Мексико пола године уочи Мундијала: Рат нарко-картела и лешеви око стадиона
                    Рат у Европи и његови актери: О чему преговарају Америка и Русија док разговарају о Украјини
                    Пише:  Јелена Терзић
                    Рат у Европи и његови актери: О чему преговарају Америка и Русија док разговарају о Украјини
                    САД, Кина и Турска, прве три дипломатске силе: Дипломатске против друштвених мрежа
                    Пише:  Раде Мароевић
                     САД, Кина и Турска, прве три дипломатске силе:  Дипломатске против друштвених  мрежа
                    Зохран Мамдани, нови градоначелник Њујорка: Како је поцрвенела „Велика јабука“
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Зохран Мамдани, нови градоначелник Њујорка: Како је поцрвенела „Велика јабука“
                    Историја
                    Осам живота Ђорђа Шагића: По рођењу Србин, по духу Мексиканац, по карактеру Тексашанин, по држављанству Американац
                    Пише:  Војислав Дурмановић
                    Осам живота Ђорђа Шагића: По рођењу Србин, по духу Мексиканац, по карактеру Тексашанин, по држављанству Американац
                    Жене Козаре у борби рођене и херојска смрт Мире Цикоте: „Ко је прљав, гроб њен нек не дира“
                    Пише:  Вуле Журић
                    Жене Козаре у борби рођене и херојска смрт Мире Цикоте: „Ко је прљав, гроб њен нек не дира“
                    Го човек у Народној скупштини: Kако је пре сто година смењиван министар полиције
                    Пише:  Вуле Журић
                    Го човек у Народној скупштини: Kако је пре сто година смењиван министар полиције
                    Грађански рат у Грчкој и његове последице: Горко искуство терора и диктатуре
                    Пише:  Војислав Дурмановић
                    Грађански рат у Грчкој и његове последице: Горко искуство терора и диктатуре
                    Култура
                    Улога претворена у живот: Ко је био Зоран Радмиловић?
                    Пише:  Радмила Станковић
                    Улога претворена у живот: Ко је био Зоран Радмиловић?
                    Бартолов „Аламут“, чудновати роман који је и данас актуелан: Прича о Хасану ибн Сабаху и долини асасина
                    Пише:  Владимир Петровић
                    Бартолов „Аламут“, чудновати роман који је и данас актуелан: Прича о Хасану ибн Сабаху и долини асасина
                    Серија „Тврђава“ на националној телевизији: Уметност термита против уметности белих слонова
                    Пише:  Биљана Србљановић
                    Серија „Тврђава“ на националној телевизији: Уметност термита против уметности белих слонова
                    Едо Љубић, највољенији певач предратног Београда: Глас са америчких плоча на 78 обртаја
                    Пише:  Мирко Живковић
                    Едо Љубић, највољенији певач предратног Београда: Глас са америчких плоча на 78 обртаја
                    Музика
                    Укључи ме, ја сам радио: Мојих 40 година пред микрофоном
                    Пише:  Жикица Симић
                    Укључи ме, ја сам радио: Мојих 40 година пред микрофоном
                    Стив Кропер, други највећи гитариста свих времена и командант соул параде: О Пуковнику нема ко да пише
                    Пише:  Жикица Симић
                    Стив Кропер, други највећи гитариста свих времена и командант соул параде: О Пуковнику нема ко да пише
                    Едо Љубић, највољенији певач предратног Београда: Глас са америчких плоча на 78 обртаја
                    Пише:  Мирко Живковић
                    Едо Љубић, највољенији певач предратног Београда: Глас са америчких плоча на 78 обртаја
                    „Луи Луи“, плоча коју је одмах требало разбити: Тресе, лупа, удара шездесет и кусур година
                    Пише:  Жикица Симић
                    „Луи Луи“, плоча коју је одмах требало разбити: Тресе, лупа, удара шездесет и кусур година
                    Спорт
                    Пут Тијане Бошковић, најбоље одбојкашице света: Од Билеће до звезда
                    Пише:  Јово Вуковић
                    Пут Тијане Бошковић, најбоље одбојкашице света: Од Билеће до звезда
                    Стоти рођендан Саве Гроздановића: Патријарх српске и грчке одбојке
                    Пише:  Јово Вуковић
                    Стоти рођендан Саве Гроздановића: Патријарх српске и грчке одбојке
                    О спортским неправдама: Три судијске „крађе“ које су обележиле историју југословенског фудбала
                    Пише:  Јово Вуковић
                    О спортским неправдама: Три судијске „крађе“ које су обележиле историју југословенског фудбала
                    Сећање на прву европску медаљу наших одбојкаша: „Бронза“ која је променила све
                    Пише:  Јово Вуковић
                    Сећање на прву европску медаљу наших одбојкаша: „Бронза“ која је променила све
                    Лектира
                    Како су Цинцари научили Србе да се смеју: Наш медитерански свет – и Нушићев смех
                    Пише:  Бора Глишић
                    Како су Цинцари научили Србе да се смеју:  Наш медитерански свет – и Нушићев смех
                    Исповест Чеде Петровића, пензионисаног полицајца из Умчара: Био сам ложач крематоријума у Аушвицу
                    Пише:  Драгослав Симић
                    Исповест Чеде Петровића, пензионисаног полицајца из Умчара: Био сам ложач крематоријума у Аушвицу
                    Пет цртица из Његошеве свакодневице: Како је Његош елетризирао црногорске шенатуре и главаре и друге згоде
                    Пише:  Вук Врчевић и Милорад Медаковић
                    Пет цртица из Његошеве свакодневице: Како је Његош елетризирао црногорске шенатуре и главаре и друге згоде
                    По Егејском и другим морима: Голи оток и друга егзотична острва
                    Пише:  Радоман Кањевац
                    По Егејском и другим морима: Голи оток и друга егзотична острва
                    Преузмите РТС мобилну апликацију
                    Радио Телевизија Србије
                    Приватност |  Copyright |  Правила употребе садржаја |  Мапа сајта
                    Copyright © 2021 - 2025 OKO. Сва права задржана.