OKO
  • Вести
  • Спорт
  • OKO
  • Магазин
  • ТВ
  • Радио
  • Емисије
  • РТС
Lat
Ћир Lat
  • Вести
      OKO
        Спорт
          Магазин
            ТВ
              Радио
                Рат у Украјини
                  Емисије
                    РТС
                    Ћир Lat
                    • Друштво
                    • Свет
                    • Историја
                    • Економија
                    • Политика
                    • Култура
                    • Музика
                    • Спорт
                    • Лектира
                    • Бермудски троугао
                    • Рококо
                    Ћир Lat
                    • Друштво
                    • Свет
                    • Историја
                    • Економија
                    • Политика
                    • Култура
                    • Музика
                    • Спорт
                    • Лектира
                    • Бермудски троугао
                    • Рококо

                    О вину и школи

                    Све је то од доброг вина: Култура свакодневице и винарска уметност

                    Читај ми!

                    Пише:  Владимир Пиштало

                    недеља, 24. апр 2022,  11:10 -> 21:13

                    Традиција винарства у Србији стара је најмање 1750 година. Римски цар Проб, рођен и умро у Сирмијуму, оплеменио је виновом лозом Фрушку гору, Смедерево, поцерски крај и долину Мораве. И винска знања имају дугу традицију код нас. Захарије Орфелин је своју књигу "Искусни подрумар" издао у Бечу 1783. Прокопије Болић, архимандрит манастира Раковац, књигу "Совершени виноделац" у Будиму 1816. године. Овим трагом ишао је и Дејан Живкоски са књигом "Вино и школа".

                    О уметности и о вину, људи кажу: „Ја знам шта волим", а мисле: „Ја волим оно што знам." Укуси нису универзални. Границе се померају унедоглед. Један мој пријатељ је говорио да можда уопште нема хладних жена већ само невештих мушкараца. Можда уопште нема лоших сорти вина него само невештих произвођача. 

                    *** 

                    Господе Исусе Христе, Ти си истински чокот, а Твој Отац је виноградар, а назвао је апостоле своје лозом...

                    Јесте ли знали ову молитву која се чита кад се сади виноград?

                    Е сад знате.

                    Вино има чудотворна својства, од претварања воде у вино, до тајанственог значења на Тајној вечери па до свете причести. Цар Давид је рекао: „И вино весели срце човјеку."

                    Кроз историју, вино се мењало за жито, за слоновачу и злато. Библија помиње вино и лозу двеста педесет пута. Знамо ли када је настало прво вино? У Кини пре 9.000 година или у Грузији (лоза ркацители) пре 8.000 година?

                    Вина из антике била су густа и слатка, за наш укус непитка.  

                    Шта нам Дејан Дежа Живкоски, председник Удружења сомелијера Србије, говори у својој књизи Wine и школа?

                    Да вино може да нас узбуди као спуштање скијама.

                    Да у сок грожђа виноградари некад додају ароматично и лековито биље, зачине, кору воћа, корење. Најважнији је terroir, дух тла, укус земље. Нема укуса који се не може наћи у једном вину.

                    Да се у појачана вина додаје бренди.

                    Да је квасац прво припитомљено живо биће.

                    Да се кора са храста плутњака за чепове скида секиром сваких девет година.

                    Да су карафе постојале у Риму, па су заборављене, све до Ренесансе.

                    Да се шампањ чаше, погодне за перлање мехурића, називају фрула или лала.

                    Све то то и још много више и ви ћете сазнати кад довршите ову књигу. 

                    Књига, која вам нуди ова винска знања, наставља традиције Захарија Орфелина, аутора Искусног подрумара (књиге издате у Бечу 1783) и Прокопија Болића, архимандрита манастира Раковац који је Совершеног виноделца објавио у Будиму 1816. године.

                    Традиција винарства у Србији иде много даље у прошлост. Римски цар Проб, рођен и умро у Сирмијуму, оплеменио је виновом лозом Фрушку гору, Смедерево, поцерски крај и долину Мораве.

                    Дежа је, кад је год могао, користио народне изразе и искуства. Говорио је „црвено вино" а не „црно" , подсећајући да је то оно „рујно" вино из народне песме. Код њега пенушаво вино „пршће" у нос. Млади кајмак је предлагао за упаривање уместо кавијара.

                    Инсистирао је на домаћим винима:

                    Тамјаника, смедеревка, грашац бели. Јагода, жилавка, багрина, морава, кевединка, неопланта.

                    Прокупац, вранац, кадарка, пробус, црна тамњаника, вранац, зачинак, кратошија.

                    Описи вина су поезија. Ево једног примера.

                    Грашац бели, боја светложута.

                    Мирис: јабука, диња, крушка, лимун, бело цвеће, маслачак.

                    Укус: јабука, зелени чај, бели бибер, мед... 

                    Испричаћу вам анегдоту.

                    Као млад угоститељ, Дежа је радио у Елингтонс клубу хотела Хајат Риџенси. Два пословна човека су села за бар. Били су Американци на пропутовању кроз земље региона.

                    „Ја бих 'птичје млеко'", наручио је први.

                    Други је замолио за „зелену корњачу".

                    Незбуњен, Дежа се обратио првом господину:

                    „Код нас у Београду је уобичајено птичје млеко од врапца или како ми зовемо џив-џан. Такође могу да вам понудим и орлово млеко које има више интернационалне особености."

                    Гост се одлучио за орлово млеко:

                    „Идемо на сигурно и испробано."

                    Дежа је објаснио другом госту:

                    „Код нас је стандард да за 'зелену корњачу' користимо џин и ликер од нане. Ја лично бих препоручио опцију са вотком и шатрусом, али свакако могу направити и са састојцима по вашој жељи."

                    Гост се мисаоно намрштио. Коначно је рекао:

                    „Прихватићу вашу препоруку."

                    Дежа се вратио за бар да исприча разговор и пренесе поруџбину. Колега га је погледао зачуђено:

                    „А ти знаш ове коктеле?"

                    „Не", рекао је Дежа. „Али ћу их сада смислити и припремити." 

                    За орлово млеко помешао је ирски виски, крем ликер на основи павлаке и чоколаде, млеко и мускатни орашчић. Украсио га је пером које је извадио из перјане јакне. За зелену корњачу употребио је џин, зелени шатрус и зелени ликер од диње. Коктел је украсио кором лимете. Чашу са „орловим млеком" спустио на барски пулт испред првог госта, а затим је његова десна рука са чашом у којој је била „зелена корњача" путовала до бара читав минут, што је изазвало додатну пажњу и смех оба госта.

                    Када су гости остали на гутљај или два, Дежа је пришао и питао да ли су за још једну туру. Први је, видно расположен, рекао да је стекао поверење у бар и да ће се осмелити да проба 'џив-џан' верзију, други је био задовољан својим коктелом и рекао да жели исто.

                    Ирски виски у орловом млеку је замењен вињаком.

                    Корице за наплату, са напојницом, остале су у Дежином у џепу до затварања бара. По затварању их је отворио. Унутра је било десет новчаница од по 100 долара.

                    Био сам ученик Дејана Деже Живкоског на винском курсу. Ученик спор и тврдоглав али захвалан.

                    Дежа нас је упозоравао на рад вина у оку, на непцу, у нервима.

                    Учио нас је о касним бербама, биодинамичким винима и винима из амфоре.

                    Учио нас је о елементима процене вина као што су боја ,слаткоћа, баланс, тело.

                    Говорио нам је о упаривање хране и вина: за неког гулаш и вранац, за неког смуђ и багрина.

                    Учио нас је о примарним и секундарним и о терцијарним аромама (које немају сва вина). О телу. О равнотежи.

                    Дао нам је обиље практичних савета: „Не отварајте вино нагло. Бело долази пре црвеног, суво пре слатког, лагано пре тешког, младо пре старог."

                    Вино је неодвојиво од тренутка, од расположења. На њега утичу и сопствени и туђи осмех, затварање очију и залазак сунца. Оно је субјективност или боље рећи објективизована субјективност.

                    „Нема бољег вина од оног које тренутно имамо у чаши", често је понављао Дежа.

                    Нема тог вина које ће збунити човека ког нису збунили „орлово млеко" и „зелена корњача."

                    Угоститељ мора да зна и оно што малопре није знао.

                    Љубитељи вина су морнари на мору смеха и анегдота.    

                    Не знам да ли је у вино истина. Знам да су у вину приче.

                    Наздравље!

                     

                    Политика
                    Антифашистичко наслеђе: Ко је победио у Другом светском рату?
                    Пише:  Предраг Ј. Марковић
                    Антифашистичко наслеђе: Ко је победио у Другом светском рату?
                    Слом представничког система и пут у диктатуру (на примеру Србије)
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Слом представничког система и пут у диктатуру (на примеру Србије)
                    Српство и његови непријатељи: Срби против Срба на дугом путовању у Јевропу
                    Пише:  Весна Кнежевић
                    Српство и његови непријатељи: Срби против Срба на дугом путовању у Јевропу
                    Разговор с Томом Пикетијем: О неолиберализму, неонационализму и како олигарси искоришћавају разочарање у социјализам
                    Пише:  Аница Телесковић
                    Разговор с Томом Пикетијем: О неолиберализму, неонационализму и како олигарси искоришћавају разочарање у социјализам
                    Друштво
                    „Извори тоталитаризма“ Хане Арент: Где је тоталитаризам данас
                    Пише:  Иван Радановић
                    „Извори тоталитаризма“ Хане Арент: Где је тоталитаризам данас
                    Антиколонијализам и право на историју: Поуке и заоставштина Франца Фанона
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Антиколонијализам и право на историју: Поуке и заоставштина Франца Фанона
                    Како су настајали хемијски елементи, од алхемије до CERN-а: Златна прашина са звезда
                    Пише:  Саша Марковић
                    Како су настајали хемијски елементи, од алхемије до CERN-а: Златна прашина са звезда
                    Расна хигијена и еугеничка истраживања доктора Јозефа Менгелеа: „Анђео смрти“ у белом мантилу
                    Пише:  Момчило Б. Ђорђевић
                    Расна хигијена и еугеничка истраживања доктора Јозефа Менгелеа: „Анђео смрти“ у белом мантилу
                    Економија
                    Две грешке западних либерала и левичара у односу на историју и глобализацију: Превише или премало Рикарда?
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Две грешке западних либерала и левичара у односу на историју и глобализацију: Превише или премало Рикарда?
                    Без (правих) речи: Како мејнстрим економија не успева да објасни унутрашњу неједнакост и царинске ратове у којима обе стране губе
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Без (правих) речи: Како мејнстрим економија не успева да објасни унутрашњу неједнакост и царинске ратове у којима обе стране губе
                    Америчко-кинески царински рат: Ко побеђује у трговинском покеру две највеће светске економије
                    Пише:  Горан Николић
                    Америчко-кинески царински рат: Ко побеђује у трговинском покеру две највеће светске економије
                    Фетиш берзанског капитализма: Брига због пада, страх од слома
                    Пише:  Бранко Милановић
                    Фетиш берзанског капитализма: Брига због пада, страх од слома
                    Свет
                    Девет скупих и неуспешних лансирања ракете „Старшип“ и заљуљано царство Илона Маска: (Не) идемо на Марс
                    Пише:  Саша Марковић
                    Девет скупих и неуспешних лансирања ракете „Старшип“ и заљуљано царство Илона Маска: (Не) идемо на Марс
                    Ирански нуклеарни физичар, најопасније занимање на свету: Још четрнаест убијених научника у Техерану
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Ирански нуклеарни физичар, најопасније занимање на свету: Још четрнаест убијених научника у Техерану
                    Израел против Ирана, сукоб који може да запали планету: Хроника најављеног рата
                    Пише:  Момир Турудић
                    Израел против Ирана, сукоб који може да запали планету: Хроника најављеног рата
                    Стратегијска дилема Европске уније: Брисел између Вашингтона и Пекинга
                    Пише:  Горан Николић
                    Стратегијска дилема Европске уније: Брисел између Вашингтона и Пекинга
                    Култура
                    Имала је лице свачије прве љубави: Како је ФБИ уништио живот Џин Сиберг
                    Пише:  Жикица Симић
                    Имала је лице свачије прве љубави: Како је ФБИ уништио живот Џин Сиберг
                    Гутљаји слободе Булата Окуџаве: Три акорда и бура у души
                    Пише:  Дејан Новачић
                    Гутљаји слободе Булата Окуџаве: Три акорда и бура у души
                    Дневници Павла Угринова и интервјуи Александра Тишме: Чежња за повратком живота без притиска
                    Пише:  Вуле Журић
                    Дневници Павла Угринова и интервјуи Александра Тишме: Чежња за повратком живота без притиска
                    Треба ли се машати за пиштољ када се помене култура: Има ли меке моћи код немоћних земаља и народа?
                    Пише:  Предраг Ј. Марковић
                    Треба ли се машати за пиштољ када се помене култура: Има ли меке моћи код немоћних земаља и народа?
                    Историја
                    Битка на Сутјесци, највећа герилска битка у Другом светском рату: Минут ћутања за мртве и за живе
                    Пише:  Енес Халиловић
                    Битка на Сутјесци, највећа герилска битка у Другом светском рату: Минут ћутања за мртве и за живе
                    Како је радило дипломатско представништво Павелићеве НДХ у Недићевој Србији: Усташки конзул у Београду
                    Пише:  Владимир Петровић
                    Како је радило дипломатско представништво Павелићеве НДХ у Недићевој Србији: Усташки конзул у Београду
                    Oсамдесет година од смрти: Шта Драгишу Васића и данас чини присутним
                    Пише:  Јелица Зупанц
                    Oсамдесет година од смрти: Шта Драгишу Васића и данас чини присутним
                    Кратка историја Одесе: Носталгије и ожиљци бисерне луке Црног мора
                    Пише:  Мухарем Баздуљ
                    Кратка историја Одесе: Носталгије и ожиљци бисерне луке Црног мора
                    Музика
                    Музичка мисија Слаја Стоуна и његове екипе: Ритмови лепше и светлије свакодневице
                    Пише:  Жикица Симић
                    Музичка мисија Слаја Стоуна и његове екипе: Ритмови лепше и светлије свакодневице
                    Скитница и херој у шљампавом костиму уличног плесача: Прича о песми „Mr. Bojangles“
                    Пише:  Жикица Симић
                    Скитница и херој у шљампавом костиму уличног плесача: Прича о песми „Mr. Bojangles“
                    Али када би Звонко Богдан снимио ове Балашевићеве песме, е то би било нешто…
                    Пише:  Ђорђе Матић
                    Али када би Звонко Богдан снимио ове Балашевићеве песме, е то би било нешто…
                    Гутљаји слободе Булата Окуџаве: Три акорда и бура у души
                    Пише:  Дејан Новачић
                    Гутљаји слободе Булата Окуџаве: Три акорда и бура у души
                    Спорт
                    У Улици Маријана Бенеша: И пад је лет или О рањеним шкољкама и бисерима
                    Пише:  Иван Радовановић
                    У Улици Маријана Бенеша: И пад је лет или О рањеним шкољкама и бисерима
                    Више од кошаркаша: Не може се заборавити Радивој Кораћ
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Више од кошаркаша: Не може се заборавити Радивој Кораћ
                    Кад је Албанија помогла Југославији да постане вицешампион Европе у фудбалу 1968. године: Чудо у Тирани
                    Пише:  Јово Вуковић
                    Кад је Албанија помогла Југославији да постане вицешампион Европе у фудбалу 1968. године: Чудо у Тирани
                    Крешимир Ћосић: Бејбиситер који је променио историју кошарке
                    Пише:  Раде Мароевић
                    Крешимир Ћосић: Бејбиситер који је променио историју кошарке
                    Лектира
                    Курцио Малапарте, наш савременик: Европа поражена лудилом и злом, ослобођена и окупирана
                    Пише:  Мухарем Баздуљ
                    Курцио Малапарте, наш савременик: Европа поражена лудилом и злом, ослобођена и окупирана
                    Латинска Америка у срцу и оку Емира Кустурице: Дијего Марадона, Пепе Мухика, Панчо Виља и Viva la revolución!
                    Пише:  Горан Гоцић
                    Латинска Америка у срцу и оку Емира Кустурице: Дијего Марадона, Пепе Мухика, Панчо Виља и Viva la revolución!
                    Поетика одметништва Боба Дилана: Хиљаду маски Роберта Зимермана
                    Пише:  Зоран Пауновић
                    Поетика одметништва Боба Дилана: Хиљаду маски Роберта Зимермана
                    Шта се десило с јунацима серије „Више од игре“ у рату и после њега: Поетични, дивни свет Слободана Стојановића
                    Пише:  Предраг Ј. Марковић
                    Шта се десило с јунацима серије „Више од игре“ у рату и после њега: Поетични, дивни свет Слободана Стојановића
                    Преузмите РТС мобилну апликацију
                    Радио Телевизија Србије
                    Приватност |  Copyright |  Правила употребе садржаја |  Мапа сајта
                    Copyright © 2021 - 2025 OKO. Сва права задржана.